Tisztelt Érdeklődők!

A megnövekedett igények miatt a visszahívások több napot is igénybe vehetnek. Türelmüket és megértésüket köszönjük. Az árbecslésben kiküldött árak tájékoztató jellegűek. Pontosabb árakat csak a telefonos egyeztetések után tudunk küldeni.

Köszönettel, Alfanapelem

Mindent a napelemről

Először tegyük tisztába a legalapvetőbb fogalmakat. Sokan összekeverik a napelemet a napkollektorral. A napelemes rendszer elektromos áramot állít elő, a napkollektor meleg vizet. 
! Az Alfanapelem napelemes rendszereket telepít, tehát mi elektromos áramot állítunk elő Önnek.
 

NAPELEM RENDSZERTÍPUSOK

Hálózatra visszatápláló rendszer: Ebben az esetben a megtermelt elektromos energiát, visszatápláljuk a szolgáltató hálózatába. Egy ad-vesz mérőórán keresztül történik az elszámolás éves periódusokban. 
! Amennyi elektromos áramot betermelünk napelemes rendszerünkkel, annyit vissza is kapunk a szolgáltatótól. A különbözetet éves elszámolásban fizetjük, illetve kérhetjük az ellenértékét. A többlet termelés bevételnek minősül, ezért adóköteles, amennyiben vissza akarjuk igényelni az árát. Pontosan ezért érdemes optimálisra tervezni napelemes rendszerünket.

Hálózatra visszatápláló rendszer


 

Szigetüzemű rendszer: Ebben az esetben a megtermelt elektromos energiát, akkumulátorokban tároljuk. Itt teljesen függetlenek vagyunk a szolgáltatótól. Az akkumulátorok ára és élettartama miatt, kevésbé elterjedt megoldás.
! Olyan helyekre szoktuk telepíteni, ahol nincs a szolgáltató által kiépített elektromos csatlakozási lehetőség. pl.: víkendházak, tanyák, kertségek.

Sziget üzemű rendszer


NAPELEM RENDSZER RÉSZEI

NAPELEM PANEL

A napelem egy olyan photo-voltaikus (PV) eszköz, amely a nap energiáját alakítja át elektromos árammá. Ehhez folyamathoz bármilyen fény megfelelő, nem feltétlen szükséges a nap sugárzó hatása. Talán a legfontosabb tulajdonsága ennek a módszernek, hogy működése közben semmilyen károsanyag kibocsájtása nincs.

Alapanyaguk szerint többféleféle napelemet különböztetünk meg. Kristályos napelemek, Amorf szilícium napelemek, Gallium-arzenid vegyületen alapú napelemek.

 

Napelem panel felépítése​​​​​

Monokristályos napelemek: viszonylag drágák, viszont jobb hatásfokúak (18%), mint a polykristályos napelemek (15%). Teljesítményüket merőleges napsugárzási szög esetén fejtik ki maximálisan, éppen ezért leginkább napkövető rendszereknél használják.
Polykristályos napelemek: Hazánkban a legelterjetebb napelemek, mivel minimálisan kisebb hatásfokuk mellé, kedvezőbb ár társul. Jobban hasznosítja a szórt, reggeli és esti fényt.

A mai napelemek élettartama 30+ év. A gyártók általában 10 év teljeskörű garanciát és 25 év lineáris teljesítmény garanciát vállalnak a termékeikre.

Napelemek

 


 

INVERTER

Az inverter a napelemes rendszer másik legfontosabb része. A napelem egyenáramot állít elő, az inverter ezt alakítja át váltóárammá, miközben szoftveresen felügyeli és szabályozza napelemes rendszerünket. Különböző teljesítményű inverterek léteznek a piacon, mindig a rendszer mérete határozza meg, hogy mekkora invertert használjunk.

Az inverterek gyártói garanciája általában 5 év, de bővíthetőek 10-15 évre is.

! Fontos, hogy csak olyan inverter szerelhető fel, melyet az energiaszolgáltató bevizsgált és engedélyezett.

​​​​​Inverterek


TARTÓSZERKEZETEK

Elengedhetetlen, hogy megfelelő módon rögzítsük napelemjeinket. Mára kiforrott technikák alakultak ki ennek a megoldására. Általában aluminium profilokat és felfogatókat használunk, mivel ezeknek az élettartamuk a leghosszabb.

Az alfanapelem több gyártóval kapcsolatban áll, mindig a rendszerhez legmegfelelőb tartószerkezetet szoktuk alkalmazni.

​​​​​Napelem tartókonzolok


VILLAMOSIPARI BERENDEZÉSEK

Mint minden elektromos rendszerben itt is megfelelő minőségű villamosipari kábelekkel, speciális szolár kábelekkel, csatlakozókkal kell kiépíteni a napelemes rendszert. Rendszerünknek tartalmaznia kell különböző biztonsági berendezéseket. Az Alfanapelem kiemelt helyen kezeli a biztonságos telepítést. Sokan sajnos csak a kivitelezés során találkoznak azokkal a problémákkal, amiket mi már az első beszélgetéseknél megpróbálunk kiszűrni. Kollégáink regisztrált villanyszerelők, akik nem adják a nevüket olyan rendszerekhez, amik nem 100% biztonságúak.

 

​​​​​Szerelési anyagok

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.